مراسم اربعین، بزرگترین اجتماعی است که در حال حاضر به صورت سالانه در سطح جهان به صورت مسالمتآمیز برگزار میشود. این اتحاد انسانی، اسلامی و عمدتاً شیعه برای بسیاری از دولتهای مستکبر جهان سخت دشوار و غیرقابل پذیرش است. دستگاههای امنیتی کشورهای متخاصم با دین مبین اسلام از رژیم صهیونیستی و سعودی گرفته تا امریکا و انگلیس و برخی دیگر سرویسهای امنیتی منطقه، درصدد هستند تا به انحای مختلف این اتحاد راهبردی که با کنش فعال از جان و مال گذشته حاضرین همراه است را برهم زنند.
یکی از حربههای اساسی دشمن، ایجاد تفرقه بین میزبانان و میهمانان و بعضاً گروههای مختلف میزبان میباشد.
در همین راستا، یکی از اساسیترین راهبردها و سیاستهای فرهنگی ستاد مرکزی اربعین کشور که با توصیه مقامات عالی دو کشور ایران و عراق تعیین شده است، تکریم میزبانی مردم عراق در مراسم باشکوه اربعین است.
به منظور تحقق این راهبرد، ضروری است که نحوه مواجهه با مردم عراق مبتنی بر ویژگیهای خاص فرهنگی و آداب و رسوم آنان به زائران آموزش داده شود تا از برخوردهای مناقشهانگیز پیشگیری شود.
جهت این امر مهم، بهرهمندی از تحقیقات مختلف مردمپژوهی عراق لازم بود و کمیته فرهنگی ـ آموزشی اربعین در تلاش است تا پژوهشهای صورت گرفته در این زمینه را جمع آوری، مواردی را به پژوهشگران مربوط سفارش داده و نتایج را در قالب متناسب استفاده نماید.
کتاب پیش رو، تحت عنوان « شناخت عراق ( آشنایی با تاریخ، جغرافیا و فرهنگ )» ضمن دربرداشتن اطلاعات در خصوص جغرافیای سیاسی، انسانی و فرهنگی عراق، بخشی را درباره نحوه مواجهه با مردم عراق در خود جای داده است که امید است مورد استفاده مخاطبان محترم قرار گیرد.